Bukspottkörtelcancer

Varje år får omkring 1300 personer i Sverige cancer i bukspottkörteln (pancreas). Cancerformen är ungefär lika vanlig bland kvinnor som män. Tre fjärdedelar av de som drabbas är över 65 år.

Folat* och metionin# i kosten har samband med lägre risk att utveckla bukspottkörtelcancer enligt studier på mammografikohorten och kohorten av svenska män. Ett högt intag av socker och läsk visade samband med högre risk att drabbas, vilket visades både i mammografikohorten och i kohorten av svenska män.

En studie på mammografikohorten visade att kvinnor som åt mycket rött kött hade en högre risk för cancer i bukspottkörteln.

Fetma, diabetes och rökning är andra riskfaktorer för cancer i bukspottkörteln, vilket visades både i mammografikohorten och i kohorten av svenska män samt i studier från andra länder.

*Folat och folsyra är vitamin inom B-vitamingruppen. De finns främst i baljväxter, gröna bladgrönsaker, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållandevis mycket folat.

#Metionin är en essentiell aminosyra, dvs. kroppen kan inte tillverka den själv, utan den måste tillföras via kosten. Metionin finns främst i kött, fisk, sesamfrön och paranötter.