Magsäckscancer

Antalet fall av magsäckscancer har minskat kraftigt sedan 1960-talet men fortfarande får nästan 800 svenska kvinnor och män sjukdomen årligen. Cancerformen är vanligare bland män.

Studier baserade på mammografikohorten och kohorten av svenska män visar att de som regelbundet åt grönsaker har lägre risk för magsäckscancer, medan intag av öl och charkuteriprodukter har samband med en högre risk. Män och kvinnor som åt två eller fler portioner grönsaker om dagen hade en nästan halverad risk att drabbas av magsäckscancer jämfört med män och kvinnor som åt mindre än en portion per dag. Kvinnor som drack mer än en starköl per vecka hade en fördubblad risk för magsäckscancer jämfört med kvinnor som aldrig drack öl. En hög konsumtion av charkuteriprodukter som till exempel bacon, korv eller salami hade också samband med högre risk för magsäckscancer.

Ett högt intag av A-vitamin*, retinol# och karotenoider& visade samband med halverad risk för både män och kvinnor att drabbas av magsäckscancer jämfört med de som hade ett lågt intag.

*A-vitamin finns i stora mängder i inälvsmat, som t ex lever. Bra källor är även matfett, mjölk, fil, ost och ägg. A-vitaminbrist är mycket ovanligt i Sverige idag. För stora doser av A-vitamin kan vara skadligt och detta kan främst ske vid konsumtion av kosttillskott.

#Retinol är en typ av A-vitamin.

&Karotenoider är en grupp näringsämnen som finns i växter, till exempel morötter. Vissa karotenoider kan i kroppen omvandlas till A-vitamin.